Reprezentanţi ai Opoziţiei libiene sunt primiţi pentru prima dată miercuri, 13 iulie, la sediul NATO din Bruxelles, după aproape patru luni de bombardamente NATO împotriva maşinăriei de război a colonelului Muammar Gaddafi.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
O delegaţie a rebelilor se întâlneşte miercuri cu Consiliul Atlanticului de Nord, format din ambasadorii celor 28 de state membre, un pas suplimentar în recunoaşterea internaţională a Opoziţiei din Benghazi.
O întâlnire a NATO cu Mahmoud Jibril, numărul doi al Opoziţiei şi alţi reprezentanţi este astfel programată pentru miercuri dimineaţă, pentru prezentarea unui plan de democratizare a Libiei. Muammar Gaddafi pierde teren
Şansele rebelilor de a câştiga teren în faţa lui Muammar Gaddafi au fost evaluate drept bune de curând de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a estimat că liderul libian pierde teren.
Din 31 martie, de când forţele NATO au început bombardamentele împotriva regimului de la Tripoli, au fost distruse sau avariate 2.700 de obiective militare şi peste şase sute de tancuri.
Aceasta reprezintă maşinăria de război a colonelului Muammar Gaddafi, pe care cu mândrie NATO poate spune că este pe cale de a o reduce substanţial.
Livrarea de arme franceze rebelilor în vestul Libiei nu este însă o operaţiune a Alianţei. Având în vedere criticile pe care aceasta le-a atras după sine şi interpretarea Rusiei cum că este vorba de violarea embargoului militar impus de ONU, NATO preferă să se ţină de-o parte. La Bruxelles se repetă doar că înarmarea rebelilor este un gest menit să protejeze populaţia civilă. Opoziţia libiană, primită de oficiali europeni de rang înalt
Mahmoud Jibril este aşteptat apoi şi de reprezentanţi ai instituţiilor europene, anume de preşedintele Herman Van Rompuy şi de un adjunct al