La Festivalul de teatru de la Avignon se împart în fiecare zi pe străzi broşuri (sau flyere) pentru o mie de spectacole... De câteva zile însă actorii şi regizorii sindicalizaţi împart şi un manifest de o pagină, invitând toată lumea la o mare manifestaţie, joi, 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei, o manifestaţie în favoarea conceptului de "serviciu cultural public".
În jur de 13 sindicate diferite s-au solidarizat la Avignon pentru această operaţiune, implicând toate meseriile legate de arta spectacolului. Cultura este în pericol, spun ei. Modelul ultraliberal pe care l-a adoptat Europa riscă să ducă într-o bună zi la privatizarea culturii.
Oricum, în ultimii zece ani, Europa a privatizat masiv serviciile publice tradiţionale, precum poşta, telecomunicaţiile, transporturile feroviare şi aşa mai departe.
Cultura riscă să aibă aceeaşi soartă, după model american. (Adaug că în Statele Unite nu există minister la Culturii şi că în proporţie covârşitoare creaţia artistică este sprijinită de mecenatul privat). Mondializarea culturală, în discuţie la Festivalul de la Avignon
Artiştii francezi şi cei europeni nu vor o astfel de "mondializare culturală". În Constituţia franceză, spun ei, se află înscris următorul drept fundamental: este garantat accesul tuturor cetăţenilor la educaţie, artă, cultură şi cunoaştere. Cum se împacă însă acest drept constituţional, se întreabă artiştii francezi, cu reducerile bugetare operate de Guvern în materie de creaţie, de funcţionare a teatrelor, de sprijinire a artiştilor? Ca să nu mai vorbim de desfiinţarea multor posturi în instituţii culturale importante, începând cu muzeul Luvru.
Artiştii francezi cer deci ca statul să rămână mobilizat în favoarea acestui concept, de cultură ca serviciu public. Ei cer un nou plan de stimulare a sectorului cultural şi un buget suplimentar de 150 de milioane d