Leul şi Bursa de la Bucureşti au scăzut cu 2% în ultimele două zile, după ce investitorii internaţionali au reacţionat nervos la temerile că Italia şi eventual Spania s-ar putea confrunta cu probleme fiscale similare cu cele care au trimis Grecia în corzi.
În timp ce pieţele financiare europene erau în vrie, la Bucureşti dealerii se zbăteau să găsească euro pentru a executa ordinele de cumpărare ale clienţilor. Marile bănci străine care cumpăraseră lei inclusiv săptămâna trecută, după ce Fitch a ridicat ratingul acordat României în categoria "investment grade", pariind pe o scădere a cursului, au fost nevoite ieri să îşi închidă poziţiile în pierdere.
Analiştii consideră însă că mişcările ar trebui să fie doar temporare, pe fondul reacţiei nervoase a pieţelor, pentru că economia românească arată acum fundamental mai bine.
"Am învăţat înainte de criză că nu suntem o insulă şi suntem cumva afectaţi de ce se întâmplă în Europa. Italia şi Spania sunt o problemă mare pentru UE, sunt a treia şi respectiv a patra între marile economii din zona euro. Dar dacă discutăm de îngrijorări, nu trebuie să uităm că România era văzută acum doi ani ca «Argentina de pe Dunăre». Am fost pedepsiţi, puşi la colţ, dar ne-am făcut temele şi ne-am revenit", spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală.
BNR a calculat ieri un curs de 4,2838 lei pentru un euro, cu 5,66 bani sau 1,3% peste nivelul precedent. Acesta este cel mai înalt nivel atins de euro din decembrie anul trecut. O veste proastă au primit şi cei cu credite în franci elveţieni - cursul francului a urcat la un nou maxim istoric, de 3,69 lei.
Pe piaţa valutară interbancară cotaţiile au urcat până la 4,2950 lei pentru un euro. Pieţele s-au calmat totuşi la jumătatea zilei, când investitorii au răsuflat uşuraţi după ce Italia a reuşit să plaseze integral o emisiune d