Proprietarii imobilelor din Ocna Mureş încheie asigurarea obligatorie mai mult de frica sancţiunilor, întrucât poliţa nu acoperă şi riscul de surpare, care ameninţă oraşul. Cei care nu încheie poliţele de asigurare până în 15 iulie, riscă să fie amendaţi cu până la 500 de lei.
Oraşul Ocna Mureş are un statut special în viziunea firmelor care încheie asigurarea obligatorie a locuinţei, pentru care termenul limită este 15 iulie.
Localitatea a fost grav afectată de surparea unei galerii de sare în apropierea centrului oraşului, la sfârşitul anului trecut. Zona prezintă, de atunci, un risc evident de repetare a dezastrului, care a dus la surparea magazinului „Plus“ şi la formarea unui crater cu o suprafaţă de 10.500 de metri pătraţi.
Poliţa nu acoperă riscul de surpare
Proprietarii celor peste 5.600 de locuinţe din Ocna Mureş au constatat că cei 20 de euro plătiţi pentru poliţa de asigurare obligatorie nu acoperă tocmai riscul de surpare, care le dă localnicilor frisoane.
Ion Vaida locuieşte într-unul din cele 500 de apartamente aflate la câţiva zeci de metri de zona de pericol. Bărbatul a încheiat asigurarea locuinţei de teama sancţiunii pe care ar putea-o încasa, nu convins de utilitatea poliţei. „Am luat legătura cu mai multe societăţi care încheie poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei şi de la toate am aflat acelaşi răspuns: poliţa nu acoperă riscul de surpare. Eu locuiesc într-un apartament cu două camere, situat la aproximativ 40 de metri de zona cu risc de surpare. Şi eu, şi vecinii mei, suntem nemulţumiţi că, în cazul în care dezastrul s-ar repeta, noi nu o să primim niciun leu despăgubire. Practic am încheiat asigurarea, doar să fie încheiată şi am mai plătit şi 20 de euro“, a explicat Ion Vaida, un localnic de 55 de ani din Ocna Mureş, care a trăit pe viu dezastrul care a lovit oraşul în decembrie 2010.
@