Spre deosebire de anii trecuţi, când majoritatea cluburilor de fotbal aveau patroni, mai mult de jumătate din echipele de acum din Liga I sunt finanţate de către consiliile locale şi de alte societăţi naţionale. FCM Târgu-Mureş, echipa antrenată de către Ovidiu Sabău, beneficiază, în 2011, de nu mai puţin de 2.250.000 de euro asiguraţi de către Consiliul Local.
Criza financiară alungă pe zi ce trece investitorii din fotbalul românesc. Echipe precum Unirea Urziceni şi Internaţional Curtea de Argeş s-au şi desfiinţat, pentru că patronii lor, Dumitru Bucşaru şi Benone Lazăr, n-au mai avut banii necesari pentru a susţine activitatea fotbalistică. În aceste condiţii, s-a ajuns într-o situaţie similară cu cea din anii '90, când majoritatea cluburilor de fotbal din primul eşalon erau susţinute de primării sau de către alte societăţi de stat.
Toate nou-promovatele din acest sezon au fost sprijinite masiv de primarii din oraşele lor. Grupări precum Petrolul Ploieşti, Concordia Chiajna şi CS Mioveni şi-au asigurat chiar 90% din bugetul pentru Liga a II-a din bani publici. O altă echipă din Liga I, FCM Târgu‑Mureş, îşi datorează existenţa primarului Dorin Florea. „Clubul FCM este o ambiţie locală, am vrut să împlinim dorinţa unui oraş care timp de 18 ani n-a avut echipă de fotbal în primul eşalon", a explicat edilul-şef din Târgu-Mureş.
O situaţie specială există la Piatra Neamţ. Deşi clubul Ceahlăul nu primeşte decât 40.000 de euro de la Consiliul Local, toată lumea ştie că echipa este a primarului Gheorghe Ştefan. „Pinalti" a rămas doar preşedinte de onoare al clubului de când a intrat în politică, însă el este omul care i-a atras la Ceahlăul pe actualii sponsori: Altex, Dedeman, Rifil Săvineşti sau Energoterm.
La Sibiu, fotbaliştii echipei Voinţa joacă cu „Primăria Sibiu" pe piept, dar cea mai mare parte a bugetului de 500.000 de euro, pe car