Românii vor putea achiziţiona asigurări obligatorii pentru locuinţe de la primării şi chiar de la administratorii de bloc, în baza unor protocoale ce pot fi încheiate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), instituţia care se ocupă de gestionarea acetui tip de poliţe, potrivit unei decizii a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
"PAID va realiza acest lucru prin încheierea de protocoale de colaborare cu autorităţile statului sau alte entităţi implicate în gestionarea programului naţional de asigurare obligatorie a locuinţelor (cum ar fi primăriile, asociaţiile de proprietari etc.), astfel încât proprietarii de locuinţe să poată încheia direct la aceştia poliţele obligatorii PAD", se menţionează în comunicatul CSA.
Măsura luată de Consiliul CSA este menită să contribuie la creşterea mai rapidă a numărului de locuinţe asigurate împotriva celor 3 riscuri menţionate (cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor), având în vedere faptul că expunerea României la calamităţile naturale este foarte ridicată, mai scrie în comunicat.
40% din locuinţe au poliţe de asigurare
“În baza datelor disponibile, estimăm că numărul locuinţelor asigurate, fie prin poliţe obligatorii PAD, fie prin asigurări facultative, reprezintă acum aproximativ 40% din fondul locativ al României, din care circa 8% prin poliţele obligatorii PAD. Aceasta înseamnă că circa 5 milioane de locuinţe sunt încă neasigurate", a spus Angela Toncescu, preşedinte CSA.
“ Este însă dificil de apreciat dacă toate poliţele facultative emise oferă acoperire şi împotriva celor 3 riscuri de calamităţi naturale, întrucât nu există o bază de date la nivel naţional care să cuprindă informaţii despre poliţele facultative. De aceea, este foarte important ca persoanele care optează pentru poliţa facultativă să se as