Foto: Jurnalul foto Criza datoriilor statelor din sudul Europei, Grecia, Spania, Portugalia şi Italia, a zdruncinat încrederea investitorilor în euro şi în bursele europene. Starea de îngrijorare se simte şi la Bucureşti. Euro este la pământ şi s-a depreciat cu 0,6% faţă de dolar şi este la un nou minim faţă de francul elveţian, considerat monedă de refugiu pentru investitori. În aceste condiţii, deprecierea accentuată a leului faţă de dolar şi franc vine automat, întrucât BNR calculează indirect referinţele în funcţie de aceste cotaţii. Banca Naţională a României (BNR) a afişat o referinţă de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, iar pentru franc cursul a atins un nou record, de 3,6921 unităţi.
Intrarea „în vrie” a Spaniei şi Italiei ar afecta România şi vor trebui luate măsuri, astfel încât efectul să fie cât mai mic, a declarat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu. „Italia şi Spania sunt două ţări foarte mari, iar dacă ar intra în vrie nu ne-ar fi bine nici nouă. Sper să nu intre. Dacă intră, ar trebui să luăm măsuri să ne afecteze cât mai puţin. Să nu ne afecteze deloc nu se poate, din punctul meu de vedere”, a explicat Vasilescu.
Dealerii bancari susţin că „îngrijorările principale sunt legate de Italia”. „Pe piaţa locală, lichiditatea este foarte redusă, însă unii jucători care şi-au închis poziţiile pe leu, pentru a-şi limita pierderile, au dus rapid cursul spre 4,29 lei/euro. Valutele din regiune au deschis, de asemenea, cu deprecieri puternice, iar trendul se va menţine negativ dacă dolarul va continua să se aprecieze faţă de euro”, a spus dealerul unei bănci. Sentimentul negativ a cuprins toate pieţele, jucătorii încercând să se adăpostească de eventuale pierderi. Deşi investitorii consideră că UE va găsi probabil o soluţie pentru criza datoriilor de stat, lipsa unui consens în contextul presiuni