Calculul viitorului preţ al termoficării nu necesită studii de bacalaureat, chiar şi din acela trecut cu fiţuici.
Dacă iarna trecută orădenii au plătit în medie 300 de lei pentru încălzirea unui apartament cu două camere, iarna viitoare, după retragerea subvenţiilor, vor plăti cu cel puţin 30% mai mult.
La mai mare!
În februarie 2011 Consiliul Local a scumpit gigacaloria de la 179 la 193 lei, ca urmare a majorării tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice. Mărinimoşi, aleşii au hotărât totuşi ca noul tarif să fie aplicat abia din iarna viitoare. Majorarea de 7,2% are însă toate şansele să nu se aplice, fiindcă Guvernul a anunţat alta, mult mai mare!
Asumată de guvernanţi în acordurile cu FMI, retragerea subvenţiilor la încălzire înseamnă pentru Oradea o scumpire de la 179 lei la 261,69 lei, cât valorează în realitate gigacaloria produsă de CET. Adică o majorare de 31,4% faţă de preţurile din ultima factură de încălzire!
Pe cont propriu
Scumpirea e un subiect delicat şi confidenţial în Primărie, după ce în martie municipalitatea s-a confruntat cu protestul locatarilor din Ioşia. Aceştia se opuneau unificării preţului la nivelul întregului oraş, în condiţiile în care ei se încălzeau de la Transgex pe apă geotermală, cu 103 lei gigacaloria, iar restul oraşului, conectat la CET, plătea 193 lei. Şi sigur că "egalizarea" tarifelor nu le convenea.
Primarul Ilie Bolojan (foto) abordează problema cu reţinere. "Scumpirea ca urmare a retragerii subvenţiilor va fi valabilă la nivelul întregii ţări. Un grup de lucru al Federaţiei Municipiilor, din care face parte şi Oradea, se va întâlni săptămâna aceasta la Bucureşti cu reprezentanţi ai Guvernului, pentru a găsi modalităţi de rezolvare a problemei", spune primarul. Bolojan nu îşi pune, însă, mari speranţe în soluţiile guvernanţilor...
Ne-am ars!
Municipalitatea a p