Piramida în trepte a faraonului Djoser, cel mai vechi monument de acest tip din Egipt, a fost salvată de la prăbuşire cu ajutorul unor perne de aer folosite de specialiştii militari britanici pentru exploziile controlate ale bombelor din Afganistan.
Edificiul a fost afectat puternic de un cutremur din 1992, iar de atunci nimeni nu a avut curajul să-şi asume răspunderea asupra restaurării, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". „Întreaga clădire ar fi putut fi distrusă din cauza daunelor provocate de cutremur. Până nu am aşezat schela, nu ne‑am dat seama cum reuşea piramida să se susţină. Dar am stabilizat acoperişul cu perne de aer gonflabile", a declarat Peter James, inginerul care conduce echipa de restauratori.
Faţadă autentică
Iniţial, inginerii au încercat să folosească pentru susţinere acelaşi tip de perne, dar umplute cu apă. Odată ajunşi în miezul piramidei, inginerii şi-au dat seama că pietrele erau aşezate prea neregulat. „Riscam să le spargem şi să inundăm piramida", a adăugat James.
Următorul pas al restaurării va fi montarea unor bare de oţel diagonale, de-a lungul treptelor piramide. Pentru a restaura exteriorul, echipa condusă de Peter James va trebui să renunţe la tehnologia de ultimă generaţie. „Înăuntrul piramidei putem să folosim tehnologia modernă ca să o facem cât mai rezistentă, dar în exterior trebuie să fie autentică. Trebuie să găsim cel mai bun amestec din materiale care erau disponibile în Egiptul acelor timpuri."
Inginerii care lucrează la piramidă au o experienţă îndelungată. Printre proiectele la care au mai participat se află restaurarea Castelului Windsor (Marea Britanie), afectat de un incendiu în 1993 sau renovarea Palatului Buckingham (Marea Britanie) şi a Casei Albe (SUA). Veche de 4.700 de ani, piramida este construită din piatră de var şi are şase trepte. Iniţial a fost utilizată ca monumen