Oferta statului la Petrom a început de două zile, însă nu există informaţii publice privind nivelul subscrierilor, acestea urmând să fie cunoscute abia după închiderea ofertei, pe 22 iulie.
Ordinele de cumpărare plasate de investitori în oferta Petrom nu sunt introduse în sistemul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), astfel că nu există niciun fel de informaţii publice privind nivelul subscrierilor în primele două zile.
Ordinele valide vor fi înregistrate în sistemul Bursei abia la o zi după închiderea ofertei, respectiv pe 23 iulie, potrivit prospectului de ofertă. Tot atunci vor fi făcute publice nivelul subscrierilor pe fiecare tranşă în parte şi preţul de ofertă.
Până atunci, doar intermediarii ofertei, Renaissance Capital, BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital, au date privind nivelul subscrierilor. De asemenea, comisia guvernamentală care coordonează vânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom este informată în fiecare zi cu privire la nivelul subscrierilor, mai spun intermediarii.
"Pe perioada derulării ofertei, acest subiect este închis. Nu se dau date despre subscrieri pentru a nu influenţa derularea ofertei", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities.
Mecanismul de alocare a acţiunilor în ofertă pe baza celui mai mare preţ şi a momentului subscrierii face ca orice informaţii cu privire la nivelul subscrierilor să influenţeze evoluţia ofertei. De exemplu, dacă cu câteva zile înainte de închiderea ofertei nivelul subscrierilor ar fi redus, investitorii ar putea plasa ordine la preţuri mai mici, ceea ce ar lovi în şansele statului de a-şi maximiza veniturile din vânzarea acţiunilor.
În toate ofertele anterioare, ordinele de subscriere erau înregistrate în sistemul Bursei în ziua în care erau introduse. Astfel, brokerii şi investitorii aveau în fiecare zi informaţii cu privire la derul