Europa se afla astazi in aceeasi situatie ca si America in 1790: la o rascruce de drumuri. Fara un buget comun, nu va cunoaste stabilitatea. Pentru a ajunge la acest buget comun, va trebui sa resimta necesitatea unei aparari comune si, deci, a unei amenintari comune, considera reputatul intelectual francez Jacques Attali, care a fost consilierul lui Francois Mitterrand, primul presedinte al BERD si incadrat de Foreign Policy Magazine intre primii 100 de intelectuali publici ai lumii, in 2008.
Articolul, publicat pe Slate.fr (unde este unul dintre fondatori) si L'Express.fr, sugereaza ca Europa ar putea sa recurga la "o amenintare mai mult sau mai putin imaginara" venita din Sud sau din Est pentru a-si rezolva Foarte periculoasa aceasta conjunctura: istoria devine foarte periculoasa cand tensiunile militare devin o necesitate logica si financiara Jacques Attaliproblemele interne.
Autorul porneste de la analiza momentului actual pe care il traverseaza Europa, respectiv al doilea plan de ajutor pentru Grecia si preluarea presedintiei europene de catre Polonia, tara care a facut parte din fostul bloc comunist si care nu a avut relatii foarte cordiale cu Rusia. Aceste doua evenimente "trimit la legaturile stranse si misterioase dintre moneda si aparare din toata istoria omenirii", scrie Attali.
Iata mai jos cele mai importante extrase din acest articol:
In toate timpurile, este dovedit ca niciun ansamblu de tari nu poate ramane impreuna in mod durabil daca nu resimte nevoia unei aparari comuneIn particular, istoria Statelor Unite o demonstreaza: in 1783, dupa sfarsitul Razboiului de Independenta, Statele Unite au fost timp de cinci ani guvernate de un fel de Confederatie vaga, in care fiecare stat isi conducea independent politica sa comerciala si externa.Cand a izbucnit in 1787 o revolta in Massachusetts, dificil stinsa de autoritat