Obişnuiţi cu zaiafeturi electorale, unii localnici din Cămineasca, Giurgiu, şi-ar dori două tururi de scrutin pentru alegerea primarului. Ţăranii au învăţat de mult cum se împart voturile, iar alegerea edilului într-un tur sau două de scrutin contează pentru ei doar prin prisma mitei electorale. În rest, „să-i ia dracu` pe toţi!“
Vestea că primarul va fi ales din primul tur, aşa cum au hotărât „cei mari de la Capitală", a ajuns repede la urechile sătenilor. Nu de alta, dar, deşi nu recunosc în faţa vreunui oficial, plocoanele oferite în preajma tururilor de scrutin sunt prilej de economie pentru gospodărie. „Mai pui deoparte banii de-un kil de zahăr, de ulei", recunosc bătrânii zâmbind.
De altfel, statistica arată că în localităţile sub 50.000 de locuitori primar se alege mai degrabă un ins local cunoscut, indiferent de partidul din care acesta face parte, iar în cele de peste 50.000 de locuitori voturile se îndreaptă spre candidatul partidului agreat de majoritatea comunităţii. În mediul rural, unde locuitorii sunt omogeni, iar localităţile numără 2-3.000 de suflete, lucrurile sunt mult mai simple. Candidatul care este respectat şi recunoscut ca bun gospodar poate fi votat aproape în unanimitate încă din primul tur de scrutin. Însă şi acesta, pentru succesul în alegeri, are nevoie de oameni din rândul obştii, sprinteni la vorbă, veritabili „moromeţi", care pot influenţa opinia publică locală, devenind adevăraţi agenţi electorali.
„La anu' alegem un primar din satul nostru"
Comuna Schitu, judeţul Giurgiu, are în componenţă satele Bila, Cămineasca, Schitu şi Vlaşin. Dintre ele, satul Cămineasca este cel mai întins. Practic, masa electorală pentru alegerile locale aici îşi are centrul de greutate. O punere de acord a cetăţenilor din acest sat poate influenţa decisiv lupta electorală. Din 500 de familii, peste 400 de familii merg