Nervozitatea de pe pietele financiare se afla la cote tot mai ridicate, mai ales dupa ce temerile privind viitoare probleme cu care s-ar putea confrunta Italia s-au raspandit rapid. O parte din investitorii bancilor italiene si-au vandut actiunile de teama ca statul ar putea intra in incapacitate de plata, iar expunerea bancilor pe titluri de stat emise de Italia va fi afectata. Vom asista la un moment de panica precum cel din septembrie 2008?
Preturile actiunilor Intesa sau UniCredit au scazut semnificativ zilele trecute, dar au reusit sa recupereze o parte din pierdere in sedinta bursiera de ieri. Nici moneda europeana nu a scapat de efectele tensiunilor si a pierdut teren in fata dolarului, cotatiile coborand pana la 1,39 dolari pentru un euro.
Toti actorii de pe pietele financiare internationale se intreba daca Italia va ajunge in situatia Greciei? Parerile sunt impartite. Unele voci sustin ca datoria publica a Italiei (de 120% din PIB, a doua cea mai mare datorie din Zona Euro dupa Grecia) este ingrijoratoare, in timp ce altii sustin ca Italia nu are un deficit bugetar atat de mare precum cel al Greciei.
Pe de alta parte, nimeni nu contesta faptul ca Italia trebuie sa isi restructureze datoria, iar investitorii nu mai au rabdare sa astepte.
„La nivelul marilor grupari economice deja se ajunge la concluzia ca fara o restructurare serioasa a datoriei publice, Grecia nu are cum sa iasa din situatia in care se afla. In plus, tensiunile de pe pietele financiare sunt amplificate si de situatia politica din Italia si alegerile de acolo”, a explicat, pentru Wall-Street.ro, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.
Guvernul italian, condus de premierul Silvio Berlusconi, accepta ca trebuie sa isi restructureze datoria, dar spera ca va putea face acest lucru mai tarziu.
„Planul de austeritate al ministrului de Fin