„Eu am luat lovitura deciziilor UDMR, am luat-o în piept, am timp să reflectez toată vara. Nu este corect ca, sub şantajul instabilităţii politice, nu este corect să sufere majoritatea” - Traian Băsescu, pe 29 iunie, la 10 TV. Cine îi dă o lovitură în piept lui Băsescu trebuie să se aştepte la o serie de pumni în cap. Laszlo Borbely a primit deocamdată o palmă după ceafă.
Se ştiu puţine lucruri din dosarul pe care DNA îl instrumentează împotriva ministrului Mediului: ar fi vorba despre trafic de influenţă, însă este neclar dacă a fost comis de către Borbely sau de consilierii lui; s-ar fi dat contracte preferenţiale de 20 de milioane de euro din bani publici pentru o firmă a ginerelui unui deputat pesedist; şpaga ar fi fost de 20.000 de euro sub formă de zugrăveală pentru apartamentul cuscrei demnitarului udemerist.
Nu ştim deci care este vinovăţia ministrului şi ce probe au procurorii anticorupţie. Zgârcenia cu care sunt oferite informaţiile de către o instituţie care, altfel, n-are scrupule să livreze pe mail rechizitorii întregi, este suspectă. Seamănă cu un avertisment politic pentru un partener de guvernare recalcitrant. Că e sau nu şantaj politic, UDMR blochează trei proiecte prezidenţiale cruciale pentru performanţa PDL la următoarele alegeri: revizuirea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi legea votului prin corespondenţă. În acest moment, Uniunea este opozantul principal al PDL, iar Borbely – numărul 2 în UDMR – este un fervervent filopesedist, partizan al întoarcerii armelor în favoarea USL.
Indiferent dacă dosarul DNA împotriva lui Borbely este corect sau este instrumentat politic, acţiunea procurorilor va dezechilibra şi mai tare şchioapa coaliţie de guvernământ. Liderii UDMR tac acum tocmai pentru că nu ştiu ce probe are DNA. Dacă dosarul va fi subţire, aşa cum pare în acest moment, şi Borbely îşi va pierde funcţia guv