Consiliul Concurenţei va fi mai puternic, odată cu publicarea noi legi a concurenţei în Monitorul Oficial, conform unui comunicat al instituţiei.
„Noile reglementări crează premisele consolidării instituţionale a Consiliului Concurenţei şi eficientizării intervenţiei sale atunci când are semnale din piaţă privind posibile practici anticoncurenţiale. În acest sens, plenul Consiliului Concurenţei va fi constituit după o nouă formulă menită să crească gradul de profesionalizare şi independenţă a conducerii instituţiei. Totodată, sunt adaptate procedurile naţionale la prevederile comunitare în domeniul concurenţei. Mai precis, se acceptă măsuri interimare şi angajamente din partea companiilor investigate, suspendarea amenzii se poate face numai după plata unei cauţiuni, creşte ponderea analizei economice în identificarea practicilor anticoncurenţiale. În scopul optimizării procedurale, au fost simplificaţi paşii de urmat în ceea ce priveşte concentrările economice”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Raţiunile tehnocratizării au condus la modificarea procedurii de numire a Plenului Consiliului Concurenţei. Astfel, numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se va face la propunerea Colegiului Consultativ de către Preşedintele României, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Anterior numirea se facea tot de către Preşedintele României, dar la propunerea Guvernului. Colegiul Consultativ reprezintă un organism nepermanent, format din reprezentanţi ai mediului universitar de concurenţă, ai mediului de afaceri şi ai asociaţiilor de protecţie a consumatorilor sau din alte persoane cu prestigiu din domeniul economic, juridic sau al concurenţei.
În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei, noua lege a introdus pre