Ieri pieţele financiare au fost zguduite de mutarea atenţiei de la problema grecească (încă nerezolvată) la situaţia Italiei
Investitorii sunt îngrijoraţi că Guvernul din Peninsulă trebuie să rostogolească până la finalul anului o datorie de nu ai puţin de 222 miliarde euro
Unda de şoc a ajuns şi în România, unde moneda naţională a atins minimul acestui an în raport cu euro
Criza datoriilor suverane din zona euro pare a trece din Grecia în Italia, pe măsură ce investitorii sunt tot mai îngrijoraţi de felul în care autorităţile din această ţară vor reuşi să refinanţeze împrumuturile vechi. Numai în lunile august şi septembrie suma care trebuie rostogolită se ridică la 69 miliarde euro, scrie publicaţia online Zero Hedge, în timp ce până la finalul anului nu mai puţin de 222 miliarde euro din datoria suverană a Italiei vor ajunge la scadenţă. "Credem că această criză a datoriilor suverane din Europa ar putea intra într-o nouă fază, contagiunea ajungând la economiile mari", a declarat pentru publicaţia britanică The Telegraph Jacques Cailloux, Chief Europe Economist la Royal Bank of Scotland.
Reacţia negativă a investitorilor a atins un punct culminant ieri la deschiderea pieţelor europene, după ce acestea au interpretat că întâlnirea de la Bruxelles de luni noapte a miniştrilor de finanţe din eurozonă a fost un eşec. Indicele DAX al Bursei de la Frankfurt a coborât până în apropierea pragului psihologic de 7.000 de puncte, iar perechea valutară euro/dolar a ajuns intraday la un minim de 1,384 USD pentru un euro, cel mai scăzut nivel de la începutul lui martie.
"Acum se discută deschis despre falimentul suveran. Se pare că am trecut de acel moment după care putem spune că teoria haosului domină peisajul", a comentat pentru Bloomberg Bill Blain, head of the Special Situations Group la compania financiară londoneză Newedge Group.
U