China a înregistrat în al doilea trimestru o creştere economică de 9,5%, pe fondul consumului şi al investiţiilor aflate în ascensiune. Creşterea economică anunţată ieri este mai mare decât aşteptările analiştilor, în contextul în care statul asiatic duce adevărate războaie cu inflaţia.
În ultimele luni, când inflaţia a dat bătăi de cap autorităţilor de la Beijing, investitorii din toată lumea s-au temut ca economia Chinei, care ne-a obişnuit cu cele mai mari rate de creştere la nivel mondial, să frâneze destul de mult şi să aterizeze chiar în zona unde ar fi putut fi catalogată drept colaps.
Creşterea a încetinit
Ieri, biroul de statistică de la Beijing a anunţat o cifră destul de mare pentru avansul economic din trimestrul al doilea, 9,5%, mai mare decât estimaseră analiştii. De exemplu, un sondaj realizat de Bloomberg releva o medie de 9,3% pentru creşterea PIB-ului Chinei, în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters au fost un pic mai aproape, cu estimarea medie de 9,4%. Totuşi, publicaţiile financiare au ţinut să precizeze că acesta este cel mai mic ritm de creştere din trimestru trei al anului 2009 încoace.
În trimestrul precedent, avansul PIB-ului a fost de 9,7%. Această frânare era de aşteptat şi este chiar binevenită, scrie Reuters, în condiţiile în care autorităţile de la Beijing se luptă cu inflaţia, care a ajuns în iunie la cea mai mare rată din ultimii trei ani. Banca centrală a fost nevoită să crească dobânda de politică monetară pentru a descuraja creditarea excesivă. Datele privind PIB-ul arată şi că Beijingul mai are de unde să taie fără a afecta creşterea economiei.
Comparativ cu primul trimestru al anului, economia chineză a crescut cu 2,2% în perioada aprilie-iunie. Consumul şi investiţiile, care se menţin la niveluri ridicate, au fost şi de această dată locomotiva pentru a doua mare economie a lum