Parlamentarii români sunt împărțiți când vine vorba despre strategia optimă în ceea ce privește energia nucleară. Pe de altă parte, 64% dintre parlamentari nu sunt de acord nici cu cultivarea organismelor modificate genetic.
1 /.
Cum ar vota parlamentarii pe cele mai presante probleme de mediu? Care este diferența între ceea ce declară public persoanele politice și voturile lor? Cât de influențați sunt acestia de poziția partidului și cât de informați sunt asupra problemelor pe care încearcă să le rezolve prin vot?
Acestea sunt întrebarile care au stat la baza demersului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis și Asociației Salvați Dunărea și Delta de a derula, în premieră în România, o serie de sondaje în rândul parlamentarilor români pe două teme tabu: organismele modificate genetic și energie nucleară.
Astfel, în timp ce 40% dintre aceștia consideră că oprirea dezvoltării de noi reactoare nucleare și păstrarea în funcțiune a celor existente este cea mai bună opțiune, 41% consideră că țara noastră ar trebui să construiască noi reactoare nucleare.
Asta, deși la nivelul multor state europene închiderea capacităților de energie nucleară este o prioritate națională, în România doar 10% dintre parlamentari au optat pentru această opțiune.
76% dintre parlamentarii români au răspuns că țara noastră ar trebui să investească prioritar în proiecte de energie regenerabilă și doar 10% cred că prioritar ar trebui investit în energie nucleară.
”Aici apare un paradox, chiar dacă 41% dintre respondenți consideră că ar trebui să dezvoltăm noi reactoare nucleare, conform rezultatelor, doar 10% cred că aceasta ar trebui să constituie prioritatea în politica energetică a țării”, au explicat reprezentanții ONG-urilor.
În lupta dintre energia nucleară și cea regenerabilă câștigă, conform sondajului, cea regenerabilă, pentru care au opta