Revizuirea Constituţiei României a rămas în stand by, parlamentarii urmând să hotărască în toamnă dacă acceptă ceva din propunerile făcute în acest sens de şeful statului. Dacă se va face, cel mai probabil cetăţenii, cei care practic ar trebui să îşi spună părerea despre legea fundamentală, vor fi chemaţi să spună doar “Da” sau “Nu” la un referendum.
Islanda, un stat cu circa 320.000 de locuitori, îşi face propria constituţie pe net, iar cetăţenii sunt încurajaţi să contribuie cu idei la proiectul legii fundamentale.
Din aprilie, un consiliu constituţional alcătuit din 25 membri, aleşi dintre 522 de islandezi cu vârste de peste 18 ani, lucrează contracronometru pentru a termina, până la sfârşitul lunii iulie, proiectul de reformă a Constituţiei.
Săptămânal, Adunarea Constituantă a Althing-ului (parlamentul unicameral islandez format din 63 de membri) publică schiţele proiectului pe site-ul său. Toţi islandezi sunt invitaţi să facă schimb de idei pe site sau prin intermediul reţelelor sociale – Facebook, Twitter, Flickr, Youtube.
Totodată, pe site-ul oficial, Facebook şi Youtube sunt transmise în direct şedinţele pentru a se comenta în timp real. De asemenea, un informatician veghează la fluxul informaţiei şi un editor la cel al comentariilor.
Islandezii îşi fac Constituţia pe Facebook. Ar putea fi urmat un astfel de exemplu şi în România?
Islanda, care s-a confruntat cu o puternică criză finaciară în 2008 urmată de căderea guvernului, la presiunea maselor populare, este primul stat în care constituţia este făcută de către cetăţeni pe internet.
Actuala constituţie datează de la câştigarea independenţei faţă de Danemarca, în 1944, fiind o copie a celei din Danemarca. Singura modificare a fost înlocuirea cuvântului “rege” cu “preşedinte”.
La sfârşitul lunii iulie, Adunarea constituţională va t