De Ziua Naţională, ambasadorul Franţei evocă, într-un interviu pentru RFI România, evoluţia relaţiilor franco-române în ultimul an. Relaţii care au cunoscut o perioadă agitată, “o perioadă pe care am lăsat-o în urmă”, după cum spune Henri Paul. Ambasadorul Franţei crede că România poate adera parţial la Schengen în acest an, ar dori ca Bucureştiul să atragă capitaluri străine, consideră că România trebuie să se dezvolte altfel decât în trecut şi se bucură pentru apropiata construcţie a unui nou liceu francez.
Rep: Domnule ambasador, în ultimul an relaţiile franco-române au fost destul de agitate. A existat episodul întoarcerii romilor de vara trecută, apoi opoziţia Franţei şi a altor ţări europene la intrarea României şi Bulgariei în Schengen în luna martie. Care e bilanţul pe care îl faceţi anului care a trecut ?
H.P. Eu voi face un bilanţ pozitiv. Am avut câteva vizite care s-au derulat foarte bine în Franţa, mnistrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, cel al justiţiei, Cătălin Predoiu. De asemenea, ministrul francez de interne, Claude Gueant, a făcut o vizită reuşită în România. Cred că perioada despre care vorbeaţi e acum în urma noastră. Această perioadă era poate inevitabilă pentru că în toate relaţiile există suişuri şi coborâşuri. Cred că am ştiut împreună să cooperăm, să clarificăm şi să ne îmbunătăţim relaţiile.
Rep: Unul dintre momentele de tensiune a fost opoziţia la aderarea la Schengen. Credeţi astăzi că România poate adera la spaţiul Schengen în 2011 ?
H.P: Franţa s-a exprimat foarte clar în această privinţă şi trebuie ştiut că Franţa nu e singura care a exprimat o astfel de poziţie. Mai sint şi alte ţări europene şi, după cum ştiţi, e nevoie de un consens. Am propus României şi Bulgariei o soluţie care ni se pare posibilă. Dacă raportul Comisiei Europene de săptămâna viitoare pe Mecanismul de Cooperare şi Ver