În această săptămână Universitatea “Petru Maior” (UPM) în parteneriat cu Universitatea din Strasbourg organizează în premieră la Târgu-Mureş, prima ediţie a Universităţii de vară BEST. După ce luni, 11 iulie, a avut loc deschiderea oficială a universităţii de vară, cei 50 de studenţi români, de la centrele universitare din ţară şi studenţii francezi vor lucra în echipe mixte pentru a identifica oportunităţi de afaceri cu valoare adăugată cât mai mare prin utilizarea mărului, valorificarea acestuia constituindu-se tematica acestei prime ediţii a Universităţii de vară BEST Vor avea loc întâlniri cu autorităţi, oameni de afaceri în special din domeniu, mai ales tineri, vizite în întreprinderi.
Vizită în livezile din jurul Reghinului
Fiind un bazin pomicul important la nivel naţional, judeţul Mureş, în special zona Batoş- Dedrad, nu putea fi ocolit de participanţii universităţii de vară, care vor luat contact direct cu procesul de creştere, depozitare, valorificare a merelor. Gazdă le va fi Emil Farago, preşedintele Grupului Producătorilor de Mere din Zona Dedrad-Batoş, care le va explica participanţilor la şcoala de vară procesul tehnologic al cultivării merelor precum şi informaţii privind marketingul, una din componentele de bază în ce priveşte valorificarea producţiei. “Din câte ştiu eu, au o temă la această Universitate de Vară cu ce înseamnă producere şi valorificare a merelor din zona noastră. Am mai avut ceva discuţii cu ei înainte şi vin să viziteze partea de plantaţii, de depozitarea şi să le dau nişte detalii vizavi de businessul cu fructe. Eu tot timpul sunt consultat în această privinţă. Este foarte important ca această temă a mărului să fie dezbătută, e un exerciţiu interesant, atât pentru studenţii români cât şi pentru cei străini, pentru francezi. Faptul că există interes pentru un asemenea subiect este ok. De asemenea ce înseamnă partea d