Studiile anulate realizate de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) arată că, în 2010, statele lumii au cheltuit circa 1.140 miliarde de euro pentru a se dota cu arme.
În ultimul deceniu, sumele investite în armament au crescut cu 56%. Conform Der Spiegel, anul trecut cel mai puternic exportator de arme au fost Statele Unite, cu 34,6% din piață, urmat de Federația Rusă cu 24,2% și de Germania cu 9,4%. Conform presei germane, evoluția exportului de armament al celui mai puternic stat din Uniunea Europeană este surprinzătoare, acest fapt generând vii dispute. Mai ales după ce Consiliul Federal German de Securitate a aprobat vânzarea a 200 de blindate 2A7+ Leopard către Arabia Saudită, stat aflat într-o zonă până acum interzisă exportatorilor germani de armament.
Aflată pe poziția a treia în topul exportatorilor de arme, în fața Franței și Marii Britanii, Germania obține venituri importante în special grație blindatelor produse de Krauss-Maffei Wegmann și Rheinmetall, a submarinelor fabricate de ThyssenKrupp, a avioanelor, elicopterelor și dronelor purtând emblema EADS, dar și a muniției produse de Diehl. Pe lângă aceste mari companii, exporturi importante au înregistrat și Heckler&Koch (puști), Atlas Elektronik (torpile) și Carl Zeiss (instrumente optice). Orientarea industriei germane de armament către export este considerată un pas logic și important însă controlul destinațiilor trebuie înăsprit. „Creșterea nu mai vine din Europa”, a declarat Stefan Zoller, șeful Cassidian, o companie specializată în armament, subsidiară a EADS. Acesta consideră că, având în vedere stagnarea, sau chiar reducerea bugetelor alocate apărării de către statele europene, singura soluție a industriei de apărare este să se reorienteze către zone precum Orientul Mijlociu, India sau Brazilia.
Deocamdată, principalii importatori de arme germane su