Vămile măturate de mascaţi în urmă cu 5-6 luni n-a fost doar \"anticorupţie făcută la televizor\". Operaţiunea \"Stop la şpagă în vămi\" are un rezultat pe cât de neaşteptat, pe atât de concret: încasările la bugetul de stat, din accizele şi TVA-ul pe ţigări, au crescut spectaculos. Sursa: ADI PÎCLIŞAN
1 /.
În mai 2011, contrabanda cu ţigări a ajuns la 11,8% din totalul consumului, în timp ce în ianuarie 2010, piaţa neagră reprezenta peste 36%. Diferenţa în accize înseamnă 726 milioane de euro. Cele trei mari companii producătoare de ţigarete din România au confirmat oficial că le-au crescut substanţial vânzările în primul semestru iar taxele plătite la stat au crescut cu 500 milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În ianuarie 2010, fusese ridicată la rang de artă. La începutul anului trecut, contrabanda cu ţigări atinsese un maxim istoric: 36,2% din totalul pieţei româneşti. Practic, contrabanda preluase poziţia de lider de vânzări, devenind principalul jucător, devansând orice producător autohton. Două duşuri reci: arestările din vămi şi solicitarea expresă de a ridica nivelul încasărilor la bugetul de stat au pus în mişcare instituţiile statului român. Astfel a început prigoana împotriva contrabandiştilor.
Ultimele cifre anunţate oficial, aferente lunii mai 2011, arată că din totalul ţigărilor vândute în România, 11,8% sunt de contrabandă. Reducerea traficului a însemnat o creştere a consumului de ţigări pe piaţa legală. În cifre seci, asta ar înseamnă că, prin reducerea contrabandei, încasările la bugetul de stat au crescut cu jumătate de miliard de euro într-un an şi jumătate.
În 2010, “gaură" de 800 milioane de euro
Potrivit statisticilor, în anul 2010, în România s-au fumat aproximativ 33 miliarde de ţigări, atât pe piaţa legală cât şi pe piaţa neagră. Adunate în pachete a câte 20 de ţigări, asta în