Polonia, care a trecut cu bine prin criza economică, a fost ajutată şi ea să se dezvolte iar acum simte o responsabilitate de a sprijini ţări precum Belarus. Prezentă la şcoala română de dezvoltare de la Cluj, Monika Matus, policy officer la Federaţia ONG-urilor poloneze pentru dezvoltare, Zagranica, a explicat pentru FP România care sunt priorităţile preşedinţiei poloneze a UE în materie de dezvoltare.
Care sunt priorităţile poloneze pentru ajutoarele de dezvoltare?
Ajutorul polonez este focalizat în general pe graniţa noastră estică - mai mult pe Belarus, decât pe Moldova. Domeniile în care se duc banii sunt legate de democratizare: educaţie, media, libertate de exprimare, construirea unei societăţi civile puternice. În Parteneriatul estic nu avem aceste proiecte de infrastructură. În prezent există o discuţie despre condiţionalitatea ajutorului în Belarus pentru că ne dăm seama că este un caz special în cadrul Parteneriatului Estic din cauza greutăţilor pe care le întâmpină beneficiarii ajutorului în accesarea acestuia şi a repercusiunilor. În plus, guvernul polonez se gândeşte să stabilească un parteneriat de dezvoltare cu Tunisia.
Ce eficienţă are acest ajutor având în vedere reprimarea brutală a opoziţiei de către regim?
După alegerile prezidenţiale din Belarus, guvernul polonez s-a întâlnit cu organizaţiile societăţii civile pentru a vedea ce se poate face pentru eficientizare. Dar rezultatul nu este foarte concret. Ne-am gândit la o agenţie guvernamentală de solidaritate, o fundaţie care să ofere ajutoare în Belarus în condiţii flexibile, fără a atrage repercusiuni. Noi credem că sancţiunile impuse regimului nu sunt o soluţie bună pentru că afectează mai ales populaţia. Noi preferăm să lucrăm cu ONG-urile din Belarus, evitând statul.
Fondurile poloneze de ajutor pentru dezvoltare sunt transmise autorităţilor belaruse sa