"Polonia speră ca România să adere la Spaţiul Schengen până la sfârşitul acestui an", declară ambasadorul polonez la Bucureşti, Marek Szczygieł, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu prilejul preluării de către Varşovia a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene (UE). Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că discuţiile pe tema includerii României în Schengen vor fi reluate la summit-ul european din septembrie.
Polonia militează pentru condiţii egale de aderare la Schengen. Libera circulaţie este un factor determinant pentru integrarea europeană, iar europenii trebuie să se concentreze mai mult pe supravegherea frontierelor externe ale Uniunii.
Ambasadorul polonez a mai declarat că ţara sa va încerca să promoveze şi Parteneriatul Estic – susţinerea aspiraţiilor europene ale Moldovei şi Ucrainei printr-o serie de acorduri de liber-schimb şi de liberalizare a vizelor, inclusiv Rusia şi sprijinirea forţelor democratice din Belarus - să determine ajungerea la un numitor comun pe tema bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, în privinţa guvernanţei europene şi a şomajului.
Altă prioritate a Poloniei este legată de apărarea biodiversităţii şi promovarea unei dezvoltări durabile, dar şi de susţinerea tranziţiei spre democraţie a ţărilor arabe. România sprijină priorităţile preşedinţiei poloneze a UE
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că priorităţile poloneze sunt teme de interes şi pentru România – Parteneriatul Estic şi relaţiile cu Republica Moldova, integrarea europeană a Balcanilor de Vest, sprijinul pentru integrarea europeană a Turciei, Politica Agricolă Comună şi securitatea energetică.
În acest context, şeful diplomaţiei române şi-a exprimat speranţa că Polonia va sprijini proiectul Nabucco, proiect strategic pentru România