Italia are nevoie de acţiuni \"decisive\" pentru a-şi reduce datoria publică şi a reveni la o stare de calm după cele câteva zile de panică, potrivit unui raport al FMI citat de Reuters. Sursa: Reuters
În raportul său anual privind starea economiei din Peninsulă, oficialii FMI îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu un "optimism exagerat" al autorităţilor de la Roma în alcătuirea planului de reducere a deficitului fiscal la zero în anul 2014.
Totodată, reprezentanţii Fondului îşi exprimă îndoiala că planul italienilor, de reducere a taxelor în mod egal pe toate categoriile sociale, considerat dificil de pus în aplicare, va duce la îndeplinirea obiectivelor stabilite. Potrivit raportului, este nevoie de mai multe detalii din partea oficialilor de la Roma referitoare la planul de reformă a sistemului fiscal şi a modului în care va fi aplicat în următorii doi-trei ani.
Guvernul condus de Silvio Berlusconi s-a chinuit în ultimii ani să păstreze rata datoriei publice sub nivelul de 120% din PIB şi s-a luptat cu una dintre cele mai mici rate de creştere economice pe plan global. Oficialii FMI au reiterat ideea că, fără ajustările fiscale necesare, datoria Italiei va rămâne la peste 100% din PIB o perioadă foarte lungă.
Dobânda obligaţiunilor pe 10 ani, emise de statul italian, trecuse de 6% ieri, cel mai mare nivel din ultima decadă.