Un studiu făcut de firma de consultanţă strategică AT Kearney plasează Zalăul în topul oraşelor cu cea mai scumpă mâncareAnaliştii economici pun această situaţie pe seama faptului că magazinele din oraş se aprovizionează cu marfă din Bucureşti, dar şi că nu există o concurenţă reală pe piaţa alimentelor.
Studiul face o analiză a cheltuielilor cu traiul zilnic în şapte oraşe din România: Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Cluj, Timişoara, Iaşi şi Zalău. Iar concluzia acestei analize este că în Zalău şi în Călăraşi se mănâncă cel mai scump, în condiţiile în care aici sunt şi cele mai mici venituri.
Potrivit celor de la AT Kearney, mâncarea este mai scumpă la Zalău faţă de Bucureşti cu aproximativ 7 la sută, în timp ce salariile sunt abia la jumătatea celor din capitală (aproximativ 1.000 de lei câştigă, net, un zălăuan, în timp ce un locuitor al capitalei are un venit mediu net de peste 2.000 de lei). Explicaţia lor, susţinută şi de analiştii economici din Zalău, este lipsa unei concurenţe reale pe piaţa produselor alimentare, tradusă prin numărul foarte mic de hipermarket-uri şi magazine tip discount.
Analistul economic Emanoil Gârdan susţine că aici s-a ajuns şi pentru că „toată marfa din magazinele din Zalău se aduce de la Bucureşti. Automat, sunt 1.100 de kilometri de transport al căror cost se răsfrânge asupra produsului finit. În plus, pentru că nu au bani foarte mulţi şi pentru că nici nu există o piaţă foarte mare de desfacere, mărfurile din Bucureşti sunt aduse cu maşini mici, ceea ce creşte costul cu transportul raportat la unitatea de produs”. Gârdan spune că dependenţa alimentară a Zalăului de depozitele din Bucureşti este cauzată şi de starea proastă a agriculturii, dar mai ales de lipsa unor depozite.
Şi consilierul pe probleme economice al primului ministru, Andreea Paul Vass, admite existenţa preţurilor mai mari la