Concurenţă mare la examenul de titularizare a profesorilor. În Capitală, la catedra de limba română, pe un singur loc s-au înscris 221 de candidaţi. Cum se explică înghesuiala candidaţilor într-un sistem de care toată lumea se plânge că este subfinanţat? Lipsa unui loc de muncă, a răspuns la RFI Liviu Pop, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.
„Sunt cei care nu au altceva mai bun de făcut care, la prima ofertă din exterior, vor părăsi sistemul de învăţământ”, crede Liviu Pop.
O statistică mai interesantă, crede Liviu Pop, este cea a performanţilor ce vor rămâne profesori: „Va fi interesant de văzut dacă absolvenţii cu note mari vin în sistem, atunci vom putea spune dacă avem calitate şi dacă este atractivă meseria de dascăl.”
Subiectele şi baremele examenului de titularizare 2011
De anul viitor, dispare titularizarea în sistemul de învăţământ
“Profesorii nu vor mai beneficia de protecţie, iar continuitatea educaţiei va avea de suferit pe termen lung prin imixtiunea politicului”, consideră Liviu Pop. „La nivelul unităţilor şcolare se ştie că vor fi probleme mari în corectitudinea examenelor. Efectele se vor vedea peste 10-15 ani şi vor avea de suferit şi elevii, şi profesorii, şi părinţii.”
Prin noua Lege a Educaţiei, în învăţământul preuniversitar de stat şi particular, posturile didactice vacante şi rezervate se vor ocupa de anul viitor prin concurs organizat la nivelul unităţii de învăţământ cu personalitate juridică.
Vezi aici textul Legii Educaţiei Naţionale (pdf).
La concursul de titularizare de miercuri s-au înscris 38.064 candidaţi, dintre care circa 4237 au absolvit anul acesta. Cel puţin 17 cadre didactice au fost eliminate de la examen pentru tentativă de fraudă. Sute de candidaţi au absentat din cauza supravegherii probei cu camere video; un record s-a obţinut în Botoşani, unde 196