Noul Cod al Muncii şi controalele în forţă fac primele victime: sute de patroni riscă să ajungă după gratii fiindcă au fost prinşi folosind fără forme legale mai mult de cinci muncitori.
Potrivit ultimului bilanţ realizat de Inspecţia Muncii, verificările efectuate în două luni de zile au dus la întocmirea a 525 de dosare penale pe numele angajatorilor care nu respectă noile prevederi din Codul Muncii. În cele mai multe cazuri, a fost vorba de patroni prinşi cu mai mult de cinci angajaţi “la negru”.
Cele mai multe încălcări ale legislaţiei au fost găsite la firme de construcţii (domeniu unde se ştia că se practică pe scară largă folosirea fără acte a lucrătorilor) şi la firme de pază şi protecţie (care au o mare fluctuaţie de personal, ele figurând atât în topul domeniilor cu cele mai multe disponibilizări, cât şi în cel al societăţilor cu cele mai numeroase angajări).
Noul Cod, adoptat cu greutate, prin asumarea răspunderii guvernamentale, a introdus şi pedeapsa cu închisoarea pentru cazurile cu peste cinci lucrători fără forme legale. Articolul 264, alineatul 3, spune că angajatorul aflat într-o astfel de situaţie este sancţionat cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă penală.
162 de patroni, urmăriţi penal
Din cele 525 de dosare, 181 au fost deja finalizate: anchetatorii au început urmărirea penală împotriva a 162 de angajatori şi doar în 19 cazuri s-a propus amenda penală sau neînceperea urmăririi penale. Mai sunt în lucru 344 de dosare.
Urmează dosarele de evaziune fiscală
Problemele celor 525 de patroni nu vor lua sfârşit odată cu eventuala rezolvare a dosarelor deschise pe legislaţia muncii, avertizează Inspecţia Muncii.
Fiecare descoperire de acest gen este urmată de sesizarea celorlalte instituţii interesate. Fiindcă, nu se încalcă doar Codul Muncii, ci este vorba şi de evaziune fiscală.