O echipă de ingineri din Marea Britanie foloseşte tehnologie de ultimă oră, care include airbaguri, pentru a salva de la prăbuşire cea mai veche piramidă în trepte din Egipt, scrie BBC. Este vorba de piramida faraonului Djoser din Saqqara, Egipt, construită cu 2.700 de ani Î.Hr. Piramida a fost aproape dărâmată de un cutremur în anul 1992 şi nimeni nu a îndrăznit să o consolideze atunci de frică să nu ajungă un morman de pietre.
Inginerii de la compania Cintec au soluţionat problemele de structură ale unor clădiri celebre precum Casa Albă sau Castelul Windsor, care a trecut printr-un incendiu în 1993. Inginerii au de consolidat cea mai veche piramidă în trepte din lume pentru ca aceasta să reziste încă 4.700 de ani. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să plaseze airbaguri care să susţină acoperişul piramidei pentru ca oamenii să poată lucra la consolidarea structurii de bază mai întâi.
Directorul companiei Cintec, Peter James, spune că revoluţia din Egipt a întârziat lucrările care trebuiau să înceapă în luna ianuarie, exact când a căzut guvernul egiptean. "Am stat degeaba timp de patru luni înainte să putem începe lucrările de consolidare. În tot timpul acesta auzeam poveşti despre jafuri şi eram îngrijoraţi că piramida va fi deteriorată şi mai mult. Din fericire, piramida a rămas întreagă, doar echipamentele şi calculatoarele noastre au fost furate, aşa că am răsuflat uşuraţi, bine că a rămas structura în picioare", spune Peter James.
Inginerul spune că, în ciuda pregătirilor făcute, situaţia s-a dovedit a fi mult mai gravă decât şi-au imaginat. Cel mai rău deteriorat este tavanul camerei mortuare a faraonului Djoser. "Cutremurul a mutat toate pietrele lateral şi o secţiune întreagă de opt metri, în forma unei cupe întoarse, s-a prăbuşit cu totul. Nu ştim cum de a stat piramida în picioare până când am montat noi schelele, este fo