În oraşul de pe Timişoara apele sunt epurate de 100 de ani Sursa: Adi Pîclişan
Timişoara are, începând de marţi, o nouă staţie de epurare, după finalizarea reabilitării staţiei vechi de 100 de ani, prin programul ISPA al Uniunii Europene. Astfel, săptămâna aceasta, apa timişorenilor a devenit conformă cu standardele UE, oraşul de pe Bega fiind printre puţinele din ţară cu staţii de curăţare şi tratare a apei menajere după cele mai moderne necesităţi.
Proiectul a avut un buget total de peste 45 de milioane de euro, din care peste 70% fonduri nerambursabile. „În cadrul programului de investiţii pentru modernizarea staţiei a fost reabilitată treapta mecanică de epurare şi s-au construit două linii noi – una de tratare biologică şi terţiară a apei uzate (pentru eliminarea azotului şi a fosforului) şi una pentru tratarea nămolului. Ne-am propus să redăm naturii ce am luat: apă limpede. Luăm apă limpede din Bega și o deversăm la fel înapoi, ceea ce este foarte important pentru noi”, a declarat managerul societăţii de apă şi canal a Timişoarei, Ilie Vlaicu.
Staţia de epurare din Timişoara a fost pusă în funcţiune în anul 1912, fiind, astfel, printre primele din ţară. Proiectarea şi execuţia lucrărilor au fost coordonate de Stan Vidrighin, de numele căruia se leagă şi primul sistem de alimentare cu apă al oraşului. Necesitatea reabilitării staţiei o arată consumul de apă în oraşul de pe Bega: 122 de litri pe zi, pe cap de locuitor, la fel ca în cele mai importante state al Uniunii Europene. Rezultă anual 51 de milioane de metri cubi de apă uzată în fiecare an.