Preluarea unei companii sau a unor active din România ar putea fi stopată şi interzisă prin hotărâre de Guvern, în cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Ţării apreciază că operaţiunea reprezintă riscuri pentru siguranţa naţionala.
"În situaţiile în care o operaţiune de preluare a controlului asupra unor întreprinderi sau a unor active reprezintă riscuri pentru siguranţa naţională, Guvernul, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, va emite o hotărâre prin care aceasta să fie interzisă, cu respectarea competenţei Comisiei Europene în acest domeniu", se menţionează în Legea 149/2011 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 75/2010 pentru modificarea şi completarea Legii Concurenţei 21/1996, anunţă Mediafax.
Formularea sugerează că nu vor putea fi interzise tranzacţii de preluare din partea unor companii ai căror acţionari sunt entităţi sau persoane din statele membre UE.
Potrivit actului normativ care intră joi în vigoare, Consiliul Concurenţei va informa Consiliul Suprem de Apărare a Ţării în legătură cu operaţiunile de concentrare economică notificate instituţiei şi susceptibile să fie analizate din punctul de vedere al siguranţei naţionale.
Prevederi similare se regăsesc şi în legislaţia americană (Foreign Investment and National Security Act of 2007), în Marea Britanie şi în Germania
F.A. Preluarea unei companii sau a unor active din România ar putea fi stopată şi interzisă prin hotărâre de Guvern, în cazul în care Consiliul Suprem de Apărare a Ţării apreciază că operaţiunea reprezintă riscuri pentru siguranţa naţionala.
"În situaţiile în care o operaţiune de preluare a controlului asupra unor întreprinderi sau a unor active reprezintă riscuri pentru siguranţa naţională, Guvernul, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, va emite o hotărâre prin care aceasta să fie interzisă, cu respectare