La aproape patru ani de când UE a pus la dispoziţia României 19,7 miliarde euro pe diferite programe operaţionale, am reuşit să atragem, în medie, mai puţin de 12%. În plus, în unele cazuri am folosit banii fără viziune, ghidaţi doar de principiul „să cheltuim cât mai mult".
Radiografia modului în care au fost cheltuiţi banii europeni dintre 2007 încoace a fost făcută de Institutul pentru Politici Publice şi a vizat trei din cele şapte Programe Operaţionale: Regional (POR), Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PODCA).
Bază de agrement cu terenuri de golf, pe raza unei comune
În privinţa Programului Operaţional Regional, care urmăreşte reducerea diferenţelor de dezvoltare economică şi socială dintre regiunile ţării, România a reuşit să absoarbă efectiv doar 7,37% din suma pusă la dispoziţie pentru perioada 2007-2013. Totuşi, cele 1.387 de proiecte aprobate până la 31 mai 2011 vizează 60,7% din cele 3,726 miliarde euro prevăzute în total.
În ceea ce priveşte repartizarea fondurilor europene pe regiuni de dezvoltare, cei mai mulţi bani s-au îndreptat spre Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), cea mai săracă din România şi din UE. La nivel de judeţ, fruntaşe la proiecte finanţate din bani europeni, pe POR, sunt autorităţile locale şi judeţene din Dâmboviţa (436,95 milioane lei), Mehedinţi (345,86 milioane lei), Hunedoara (333,01 milioane lei) şi Iaşi (321,90 milioane lei), în timp ce la coada clasamentului se situează Ialomiţa (52,68 milioane lei), Covasna (67,54 milioane lei) şi Braşov (84,14 milioane lei)
Administraţiile locale s-au orientat, însă, în special spre reabilitarea de drumuri şi mai puţin spre reabilitarea ori echiparea unor spitale.
Apoi, în privinţa turismului, un alt domeniu finanţat prin POR, se remarcă un apetit deosebit pentru