În zilele caniculare, angajatorii sunt obligaţi să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice ale angajaţilor, să asigurare ventilaţie la locul de muncă, să permită alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. Sursa: REUTERS
De asemenea, legea îi obligă să ofere angajaţilor apă minerală, câte 2-4 litri/persoană, să asigurare echipament individual de protecţie şi duşuri.
Reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade
Inspectorul general de stat la Inspecţia Muncii Danteş Nicolae Bratu a dispus inspectoratelor teritoriale de muncă verificarea urgentă a aplicării măsurilor pentru protecţia salariaţilor care lucrează la temperaturi extreme. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, pot lua următoarele măsuri: reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.
Amendă de la 1.500 la 2.500 lei
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărirea depistării precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea legii se sancţionează cu amendă de la 1.500 – 2.500 lei.