Anul trecut, în statele UE trăiau 32,5 milioane de persoane care aveau altă cetăţenie decât cea a ţării în care erau stabiliţi. Asta înseamnă 6,5% din populaţia Uniunii.
Dintre aceştia, mai mult de o treime sunt cetăţeni ai unui alt stat european, restul de aproximativ 20 de milioane provenind din alte părţi ale mapamondului, potrivit unui studiu dat publicităţii, joi, de către Biroul European de Statistică.
În cifre absolute, Germania este ţara cu cei mai mulţi cetăţeni străini - 7,1 de milioane de persoane, adică 9% din totalul populaţiei. Urmează Spania (cu 5,7 milioane de emigranţi) şi Marea Britanie (4,4 milioane de persoane). Toate trei sunt ţări unde străinii ocupă majoritatea locurilor de muncă slab calificate.
Ca procent din populaţie, Luxemburgul este statul cu cei mai mulţi străini stabiliţi permanent pe teritoriul său - persoanele cu altă cetăţenie reprezintă 43% din totalul locuitorilor. Străinii de aici sunt înalt calificaţi şi provin din state dezvoltate. Cel mai mic procent de străini se află în Polonia, Lituania şi Slovacia (doar 2% din populaţie).
Vârsta medie a străinilor din Europa este mult mai mică decât cea cetăţenilor din ţările de destinaţie. Astfel, vârsta medie este de 34,4 de ani, în timp cea a populaţiilor care îi găzduiesc este de 41,5 ani.