Conform datelor publicate până în prezent de universităţile româneşti, cele mai mari taxe de școlarizare în 2011 se găsesc la facultățile cu profil artistic, respectiv muzică, actorie şi regie și la facultăţile de medicină generală şi dentară, iar cele mai mici taxe se găsesc la facultățile cu profil uman de universitățile de stat sau private.
La Universitatea de Vest din Timișoara, la Facultatea de Muzică, taxa anuală de școlarizare este de 10.000 de lei. Universitatea de Muzică din București, în schimb, a publicat o taxă de numai 5.500, la fel ca Facultatea de Teatru și Televiziune a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.
Cele mai accesibile studii artistice din ţară se găsesc la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, taxele anuale pentru acest an situându-se între 2.000 și 2.600 de lei. 4.100 lei costă un an de studii de actorie la Hyperion, aceasta fiind şi cea mai costisitoare secţie a acestei universităţi private. Spiru Haret vine cu o ofertă mai accesibilă, respectiv 2.500 de lei pe an.
O specializare scumpă este medicina fie generală, fie dentară atât la universitățile de stat, cât și la cele private. La universitatea privată Titu Maiorescu, cele mai mari taxe anuale de studii ajung la 6.315 lei la tehnică dentară și la 6.100 lei la medicină dentară. La medicină generală, primii doi ani costă 6.425 de lei, iar al treilea 5.140 de lei.
Prețurile sunt mai mici la stat, respectiv la Universitatea de Medicină Carol Davila, unde un an de facultate costă 6.000 de lei. La Spiru Haret medicina veterinară este şi cea mai scumpă specializare, cu o taxă de 3.060 de lei pe an. În Iași medicina este scumpă, de asemenea, un an la medicină dentară ajungând la 5.140 de lei. Cea mai mare taxă anuală de studii de la Universitatea Oradea este de 7.300 de lei, la Facultatea de Medicină în limba engleză.
Facultăţile de prof