Diplomații bulgari – foști colaboratori ai securității, vor elibera posturile de ambasadori, însărcinați cu afaceri sau consuli generali. Ei își vor putea continua cariera, pînă la pensionare, în alte funcții, mai puțin importante, la centrala Ministerului de Externe.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
În viitor candidații la cele mai înalte posturi în diplomație vor fi obligați să semneze o declarație prin care acceptă să fie verificați pentru apartenența la aparatul represiv.
Ministrul de externe, Nikolai Mladenov, a declarat că textele votate nu au un caracter lustrativ întrucăt nu afectează dreptul la muncă în Ministerul de externe.
Procedura de amendare a Legii serviciului diplomatic a fost inițiată cu 6 luni în urmă, după ce Comisia de stat pentru deconspirarea securității a anunțat că jumătate din diplomații în ambasadele bulgare au dosar de colaborator.
„Prin aceste amendamente am dat un semnal clar partenerilor noștri că Bulgaria a rupt legăturile cu securitatea comunistă”, a declarat președintele comisiei parlamentare pentru problemele europene Monica Panaiotova, amintind că țările central-europene au făcut de mult acest pas.
Coaliția albastră, dreapta parlamentară, a sprijinit inițiativa centriștilor. Ex-premierul Ivan Kostov a declarat că din punct de vedere a moralei și a civilizației europene, foștii colaboratori nu au ce căuta în ambasadele bulgare.
Ultranaționaliștii din partidul „Ataca” și-au îndreptat însă criticile împotrivă lui Kostov, care nu a rezolvat problema dosarelor așa cum a promis înainte de alegerile parlamentare din 1997, și i-a menținut în posturi pe toți securiștii.
Liderul partidului socialist, Serghei Stanișev, a avertizat că textele cu caracter lustrativ ale legii vor fi anulate de către Curtea Constituțională, întrucât intră în contradicție cu alte decizii ale înalților