Sistemul bancar acordă greu credite fermierilor pentru că există îngrijorarea față de un sistem dependent de capriciile naturii. În plus, între bancheri și agricultori există un deficit de comunicare pentru că, pe de o parte, la nivelul băncilor nu există specialiștilor în agricultură, iar pe de altă parte, fermierii nu înțeleg că birocrația băncilor este regula care trebuie respectată, a fost concluzia unui seminar pe tema finanțării agriculturii.
”Sunt câteva milioane de fermieri în România și dacă doresc un credit banca le solicită o analiză de piață și ei nu o pot face. Există o reticență legată de birocrația bancară, dar trebuie să înțeleagă că această birocrație este de fapt regulă. Trebuie să vedem cum putem, împreună și cu Ministerul Agriculturii și asociațiile de producători, să lansăm o campanie de culturalizare primară a micilor fermieri astfel încât aceștia să poată vorbi aceiași limbă cu bancherii”, a spus Petru Rareș, președinte executiv – director general al Institutului Bancar Român.
El a arătat că există mulți fermieri care au un plan de afaceri foarte bun, dar care atunci când trebuie să-l pună în practică intră în criză pentru că nu știu să-și administreze eficient riscurile.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos, a arătat că băncile nu au specialiști în domeniu și se pleacă de la ideea greșită că agricultura ”depinde doar de vreme”.
”Băncile nu au specialiști în agricultură și se crede că agricultura este după cum bate vântul și după cum plouă. Dar nu este deloc așa pentru că într-o agricultură dezvoltată riscul este foarte mic, iar acum agricultura este o industrie și dacă parametrii sunt respectați riscurile se reduc la minim”, a spus oficialul Ministerului Agriculturii.