Directorul laboratorului gigant de la CERN, profesorul Rolf-Dieter Heuer, a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din Bucureşti pentru întreaga activitate ştiinţifică.
Profesorul a venit la Universitatea din Bucureşti şi pentru că România este cea mai nouă ţară candidată la statutul de membru plin al CERN.
Şeful de la CERN se află pentru două zile la Bucureşti, unde va participa, alături de alţi cercetători din toată Europa, la evaluarea activităţii echipelor de cercetare de la acceleratorul de particule (Large Hadron Collider), situat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Mâine , oameni de ştiinţă din toată Europa vor participa la o întrunire la Institutul de Fizică Horia Hulubei de la Măgurele, unde vor face evaluarea echipelor internaţionale care lucrează la acceleratorul de particule.
„Conexiunile dintre CERN şi România au fost întotdeauna puternice, dar cred că acum se vor întări şi mai mult. Noi lucrăm cu cercetători români foarte buni”, a spus Rolf-Dieter Heuer.
România găzduieşte anul acesta întrunirea pentru evaluarea cercetătorilor de la CERN, deoarece este cel mai nou candidat la aderare. Anul trecut, în februarie, Ministerul Educaţiei a semnat acordul cu laboratorul care cercetează bosonul Higgs, supranumit "particula lui Dumnezeu". Acest lucru înseamnă că pe parcursul a cinci ani de zile, România va fi monitorizata şi va trebui să demonstreze că dispune de capacităţi materiale şi umane pentru a face faţă cerinţelor organizaţiei.
Peste 120 de cercetătorii români au colaborat cu CERN înainte ca România să semneze acordul oficial.
Au captat antimateria
CERN a început să construiască, în 1996, la o adâncime de 100 de metri sub Munţii Alpi, un inel cu circumferinţa de 27 de kilometri, care a fost supus unui proces de răcire, pentru a ajunge la o temperatură de minus 2