Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede organizarea de secţii bilingve francofone în 30 de licee din România, în cadrul proiectului pilot \"De la învăşământul bilingv către filierele francofone\".
Potrivit curriculumului stabilit în parteneriat cu autoritățile române și franceze, în secţiile bilingve francofone se vor preda istorie, geografie, matematică, fizică, bilologie, ştiinţe economice şi sociale în limba franceză.
Şcolarizarea urmată în secţiile bilingve ale acestor licee se finalizează cu examen de bacalaureat, care include şi probe specifice. Absolvenţii primesc o diplomă de bacalaureat care are menşiunea specială “secţie bilingvă francofonă”.
Elevii români care obţin această diploma primesc şi un atestat de limbă şi civilizaţie franceză. Cele două acte de studii sunt menite să le faciliteze înscrierea într-o universitate franceză.
Franţa, Germania, SUA şi Italia sunt principalele destinaţii de studiu alese de studenții care au vrut să-şi continue studiile la o universitate din străinătate. Acestea sunt ţările care taxele de şcolarizare au scăzut semnificativ pentru studenţii din ţările UE, în ultimii ani.
În 2010, datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și ale UNESCO arătau că în Franța studiază peste 3.900 de tineri.
Anual, 5.000 de români pleacă la studii în străinătate, potrivit unor estimări oficiale ale Ministerului Educației.