Bărbaţii prezintă un risc mai mare de a deceda din cauza cancerului decât femeile, este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii şi publicat în revista "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".
Pentru acest studiu, dr Michael B. Cook, cercetător la Institutul Naţional de Oncologie din SUA, şi echipa sa, au analizat ratele de supravieţuire pe o perioadă de cinci ani, în funcţie de sex şi vârstă, în cazul a 36 de tipuri diferite de cancer, informează Science Daily.
Rezultatele arată că cea mai mare diferenţă de mortalitate între cele două sexe apare la cancerul buzei (afecţiune provocată de expunerea îndelungată la soare) - unde rata mortalităţii e de 5,51 ori mai mare în rândul bărbaţilor decât în cel al femeilor, urmat de cancerul laringelui, unde rata mortalităţii e de 5,35 ori mai mare în cazul bărbaţilor, al hipolaringelui - unde rata mortalităţii e de 4,47 de ori mai mare la bărbaţi. De asemenea, s-au mai constatat diferenţe importante în privinţa cancerului esofagian - unde 4,08 bărbaţi mor la o femeie şi la vezica urinară - unde 3,36 bărbaţi mor la o femeie.
Aceeaşi tendinţă s-a mai constatat şi la tipurile de cancer care prezintă riscurile cele mai ridicate de mortalitate. Astfel cancerul plămânului şi al bronhiilor ucid de 2,31 de ori mai mulţi bărbaţi decât femei.
Rata de mortalitate pentru cancerul colono-rectal este de 1,42 bărbaţi la o femeie, cancerul pancreasului - unde 1,37 bărbaţi mor la o femeie, leucemie(nr. cancerul sângelui) - unde 1,75 de bărbaţi mor la o femeie şi cancerul ficatului - unde 2,23 bărbaţi mor la de o femeie.
În analiza comparativă a şanselor de supravieţuire între bărbaţi şi femei, cercetătorii au ţinut cont de vârsta pacientului, anul de diagnosticare şi stadiul tumorii.
Potrivit autorilor, este dificil de precizat o cauză particulară care să explice aceste diferenţe î