O reţea de bişniţari, din care fac parte angajaţi ai Cimitirului Bellu din Capitală şi intermediari privaţi, vinde chiar şi pe zeci de mii de euro morminte cu tot cu oseminte. Vânzătorii îşi atrag clienţii cu oferte-şoc: pentru un ban în plus, te scapă de cadavre înainte de termenul legal de deshumare. Totul se face cu acordul şefilor de la Bellu.
Vrei să faci rost de un loc de veci în Cimitirul Bellu din Bucureşti? Oficial, nu ai cum, şi asta pentru că administraţia instituţiei nu mai are niciun loc disponibil. Neoficial, dacă ai cel puţin 3.000 de euro, îţi poţi cumpăra unul imediat.Toată afacerea este controlată de o reţea de speculanţi privaţi, care primesc ponturile chiar de la angajaţii cimitirului. Cu toţii au, la final, de câştigat comisioane uriaşe. Jurnaliştii de la „ADS" au descoperit tot firul afacerii, cu ajutorul camerei ascunse, şi au negociat cu samsarii din cimitire cumpărarea mai multor locuri de veci.
Citeşte şi:
Cimitirul Bellu a devenit obiectiv turistic pe harta Europei culturale
Cimitirul Bellu, obiectiv turistic european
Ca să intri în legătură cu „pionii" din mafia cimitirului e relativ simplu pentru că sunt angajaţi la Bellu. Îi găseşti printre morminte, mereu la vânătoare de gropi, fie dintre cele cu proprietari, fie locuri nerevendicate de zeci de ani. „Am mai multe locuri pentru dumneavoastră. Depinde de câţi bani aveţi. De la 3.000 de euro, în capătul cimitirului, până la 30.000 de euro, în spatele capelei. Dacă vă hotărâţi, nu trebuie să dau decât un telefonul băiatului care se ocupă de toată treaba", începe să-şi prezinte oferta unul dintre paznicii-bişniţari.
Afacerile cu morminte, intermediate de angajaţii cimitirului
IMAGINI CAMERA ASCUNSĂ
Click pe poză pentru a vedea înregistrările realizate
de reporterii ADS București, cu camera ascunsă,
în cimitirele din Bucureș