La noi, comicsurile sunt prea puţin cunoscute, în general sunt confundate cu benzile desenate ori cu portretele caricaturizate. Sunt puţin cunoscute şi din cauză că puţini desenează comicsuri. Apoi, neexistând o tradiţie, avem puţini pasionaţi de comicsuri, şi ei aflaţi la început de drum.
Pe Toma şi pe Sergiu îi puteţi vedea în cluburi, în show-uri de stand up şi, mai nou, în postura de autori de comicsuri. Cu mai bine de trei ani în urmă, cei doi au început să posteze pe net comicsuri, iar la începutul verii au publicat şi un album. Primul dintr-o viitoare serie, mi-a spus Toma. Mai multe în interviul de mai jos, alături aflându-se câteva imagini din album.
Ce înseamnă comics?
Toma Alexandru: Termenul e preluat, la noi nu există un termen bine definit pentru comicsuri, există doar bandă desenată, care nu prea se identifică cu comicsul. Banda desenată e ca un serial, iar când spunem asta toată lumea se gândeşte la Pif şi Hercule, de exemplu. Iar caricaturi sunt fie cele pe care le vedem în ziare, fie faţa unui individ caricaturizată. Neavând un termen în limba română, i-am spus comics. Plus că banda desenată nu presupune şi umor.
Fiecare carte ascunde o poveste. Care e povestea acesteia?
Sergiu Floroaia: Noi am început făcând stand-up, împreună evident. În această perioadă, am scris mai multe glume, care nu erau destul de clare sau destul de bune pentru stand up, pentru scenă. Vorbesc de glume care, pentru efect, aveau nevoie de ilustraţie, aveau nevoie de un ajutor vizual. Acele glume le-am pus pe net şi aşa am început. Acele glume, cu care n-am fi obţinut o reacţie pe scenă, le-am transformat în comicsuri.
Faceţi asta de vreo doi ani.
S.F.: În februarie am aniversat trei ani de când scriem comicsuri şi le postăm pe comics.cevamarunt.ro.
Este strict proiectul vostru?
T.A.: Da, eu am desenat dintotdeauna şi-