OMT: România trebuie să continue să promoveze muntele, Delta, mănăstirile şi viaţa la ţară
Dacă preţurile vor fi bune şi produsele de calitate, probabil că vor reprezenta o atracţie şi pentru ţările din jur
Autorităţile trebuie să determine turiştii să cheltuiască mai mult
Anual 1,2-1,3 milioane de străini care trec graniţele României sunt turişti, însă numărul acestora s-ar putea dubla în următorii doi-trei ani, dacă se va continua promovarea muntelui, a Deltei, a mănăstirilor şi a vieţii la ţară, consideră Taleb Rifai, secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), scrie Mediafax.
"Numărul persoanelor care trec graniţele României este de 7,5-8 milioane în fiecare an, iar dintre aceştia noi estimăm că 1,2-1,3 milioane sunt turişti. Această cifră ar trebui cel puţin dublată în următorii 2-3 ani, dar doar dacă actualele politici continuă. Pentru o lungă perioadă de timp, România s-a concentrat pe litoral, care este un activ important. Dar unicitatea României sunt muntele, câmpiile, viaţa la ţară, care au început să fie valorificate în ultimii 2-3 ani, şi aceasta este direcţia bună", a declarat Rifai.
"Aţi putea face turiştii să cheltuiască mai mult crescându-le media de şedere"
Şeful OMT crede că mai importantă decât creşterea numărului de turişti ar trebui să fie preocuparea autorităţilor pentru a-i determina pe aceştia să cheltuiască mai mult.
"Aţi putea face turiştii să cheltuiască mai mult crescându-le media de şedere, iar aceasta se poate face dezvoltând produse care să-i facă să stea mai mult în România. La munte ar putea fi create activităţi precum călăritul, rafting, schi etc. Cu cât este mai variată oferta de produse, cu atât vor sta mai mult în ţară. Ţara în care se cheltuieşte cel mai mult este Statele Unite, pentru că ai foarte multe de făcut. Urmează Elveţia, Italia sau Spania", a