La Spitalul Judeţean Braşov se practică o metodă specială, ieftină şi rapidă de intervenţie chirurgicală pentru bolnavii diagnosticaţi cu hernie de disc.
Noul procedeu nu necesită materiale consumabile costisitoare. Avantajele intervenţiei chirurgicale sunt numeroase, potrivit şefului secţiei de Neurochirurgie, dr. Radu Mircea. Costurile scăzute, precizia deosebită şi recuperarea rapidă sunt doar câteva dintre acestea.
Metoda este unică în România şi a fost preluată din Statele Unite ale Americii. După o amplă perioadă de documentare, metoda a fost introdusă relativ uşor la Spitalul Judeţean, întrucât în unitate se utilizează de aproximativ 14 ani, în exclusivitate, tehnici microchirurgicale, dar şi microscopul operator.
Procedură simplă şi rapidă
Procedeul constă în încizarea pielii şi introducerea, până la nivelul vertebrei, a unei tije metalice. Pe aceasta se introduc apoi, succesiv, cilindri cu un diametru crescător. Pasul următor constă în retragerea cilindrilor, cu excepţia ultimului, care are cel mai mare diametru. Prin cilindrul cu diametrul de 2,2 sau 2,4 cm se efectueză intervenţia chirurgicală propriu-zisă, utilizind microscopul chirurgical.
„Avantajul major al acestui procedeu este că poate rezolva hernia de disc, în toate fazele ei, inclusiv în fazele complicate, cu fragmente de disc exteriorizat. De asemenea, se pot rezolva şi alte afecţiuni ale coloanei cum ar fi consolidarea anumitor tipuri de afecţiuni sau alunecări ale vertebrelor, dar asta necesită şi materiale consumabile care nu au fost introduce pentru moment la Spitalul Judeţean", a explicat dr. Radu Mircea.
După intervenţie pacienţii se pot recupera rapid, unii dintre ei putând fi externaţi chiar în ziua intervenţiei, cicatricea va fi doar de 1,5 - 2 centimetri.