Noua lege a concurenţei, care a intrat în vigoare joi, introduce mai multe modificări cu efect pozitiv asupra mediului de afaceri, dar există şi prevederi care ar trebui mai bine lămurite, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Camerei Americane de Comerţ din România (AmCham), Alexandra Gătej.
'Un ajutor important pentru companii îl va constitui posibilitatea pe care noua lege o dă Consiliul Concurenţei de a emite recomandări de bună practică sau îndrumări. Acestea nu sunt obligatorii şi nu se pot invoca în instanţă. Spun însă clar care sunt regulile jocului, iar dacă o companie este responsabilă va ţine cont de aceste 'sfaturi'. Factorul de prevenţie este la fel de important în business ca şi în medicină. Şi dacă există posibilitatea pentru Consiliul Concurenţei să spună cum trebuie o industrie să se comporte competiţional, le va fi mult mai simplu companiilor să se conformeze', a afirmat preşedintele AmCham.
O altă modificare cu impact se referă la încălcările grave ale concurenţei, în lege precizându-se 'ce nu trebuie să facă o companie'.
'Un mediu concurenţial corect reglementat are un impact material important asupra situaţiei financiare a companiilor. Dacă există reguli cunoscute şi compania le urmează, nu i se poate întâmpla nimic din punctul de vedere al amenzilor, al încălcării legislaţiei concurenţei. Se ştie, amenzile Consiliului Concurenţei sunt foarte mari, merg chiar până la 10% din cifra de afaceri a companiei şi dacă aceasta nu este activă doar în România ci şi, să zicem, la nivel european, vom vorbi despre riscuri foarte mari', a subliniat Alexandra Gătej.
În continuare, aceasta s-a referit la înfiinţarea unui organism cu caracter consultativ care să emită opinii neobligatorii cu privire la principalele aspecte ale politicii de concurenţă.
'Pentru prima dată vor sta la aceeaşi masă regl