Ziua Naţională a Franţei este sărbătorită cum se cuvine la Festivalul de teatru de la Avignon, printr-un foc de artificii, care devine an de an tot mai spectaculos, pentru că şi tehnologia pirotehnică evoluează. De altfel, au apărut şi primele festivaluri pirotehnice în Franţa.
Toată lumea se deplasează de fapt pe malul Rhonului, pentru că adevărata scenă a acestui spectacol este celebrul pod de la Avignon, acel pod pe care "l-a luat apa" şi din care a rămas doar o bucată, suficientă însă pentru a ne impresiona prin măreţia sa.
Focurile de artificii sunt deci trase chiar de pe podul de la Avignon, se reflectă în apa Rhonului şi creează un dublu spectacol de fapt. Ele pot fi admirate însă de peste tot şi de pe Esplanada din faţa Palatului Papal şi din Piaţa Orologiului, care este principala piaţă a oraşului, acolo unde se află Teatrul Municipal şi clădirea Operei, Primăria şi bineînţeles, un număr enorm de terase şi restaurante.
În această piaţă a Orologiului este organizat şi un bal popular, iar pe esplanada din faţa Palatului Papilor, un concert de rock şi alte propuneri muzicale.
Ziua Franţei, mană cerească pentru Festivalul de la Avignon
Acestea sunt aşadar cele trei elemente populare în meniul zilei de 14 iulie, focurile de artificii, balul şi concertul, evenimente trăite în familie, de fapt. Ziua de 14 iulie este ziua când în jurul oraşului, maşinile sunt abandonate oriunde, oricum, iar cetatea papilor este invadată de fapt de o mare de oameni, spre bucuria companiilor de teatru, pentru că ziua de 14 iulie este şi cea care aduce cei mai mulţi spectatori. Chiar şi spectacolele mai slabe din off, care în medie nu atrag mai mult de zece persoane pe zi, de 14 iulie au un număr cel puţin dublu de spectatori.
Aş mai adăuga şi faptul că întreaga Provenţă este într-o mare febrilitate în această zi de 14 iulie şi că în