Şase societăţi comerciale au intrat în insolvenţă şi au părăsit Parcul Industrial Mureş, dintre care două în acest an. Din 2009 şi până în prezent, cifra de afaceri a Parcului Industrial Mureş este într-o continuă scădere din cauza crizei economice.
Criza economică a afectat serios şi firmele din cadrul Parcului Industrial Mureş. Astfel, până în prezent şase societăţi comerciale care îşi desfăşurau activitatea acolo, au intrat în insolvenţă sau au reziliat contractul de concesiune. Dacă la început, 22 de firme au concesionat teren pentru realizarea activităţilor de producţie, în prezent numărul acestora a ajuns la 18.
„Cele şase firme care au plecat nu au investit în Parc, ci doar îşi plăteau redevenţa conform contractului de concesiune în vigoare. Cele 18 firme rămase au în total circa 1.500 de angajaţi”, a precizat Nagy Istvan, directorul general al Parcului Industrial Mureş.
Afaceri în scădere
Cifra de afaceri a întregului Parc a scăzut din cauza crizei economice. „În anul 2010 obiectivele şi criteriile de performanţă au fost realizate parţial pe fondul crizei economice. Astfel, cifra de afaceri planificată la 2.100.000 lei, s-a realizat la nivelul de 1.933.000 lei, respectiv, 92,0%, din cauza retragerii în cursul anului a trei firme ce ocupau împreună o suprafaţă de 2,3 ha în interiorul Parcului, în timp ce o a patra firmă a solicitat diminuarea suprafeţei concesionate cu 1 ha”, a precizat Bartha Iosif, şeful Direcţiei Economice al Consiliului Judeţean Mureş.
Potrivit acestuia, cifra de afaceri a scăzut în 2010 şi datorită faptului că societăţile din incinta Parcului au încheiat contracte de utilităţi direct cu furnizorii, aceste servicii nemaifiind refacturate de Parc.
În 2011 se menţine tendinţa firmelor de a-şi diminua suprafaţa concesionată. Cifra de afaceri preconizată pentru acest an a fost stabilită la un nivel mini