Costul asigurării datoriilor statului italian împotriva intrării în incapacitate de plată l-a depăşit pe cel calculat în cazul Bulgariei şi României.
Temerea că datoria publică a Italiei ar putea să crească peste nivelul actual, care a ajuns la 120% din PIB, determină analiştii financiari să considere că lucrurile ar putea scăpa de sub control, iar criza datoriilor din zona euro ar putea lua o întorsătură periculoasă.
Într-un astfel de scenariu, criza ar putea cuprinde rapid economii mai mari de la periferia zonei euro, precum Spania şi Italia. Costul asigurării împotriva riscului de încetare de plăţi a crescut la 280 de puncte de bază, peste nivelul de 266 al României. Asta înseamnă că, pentru a se împrumuta, Italia plăteşte acum o primă de risc de 2,8%, care se adaugă la dobânda standard. Astfel, Italia se refinanţează acum la dobânzi de 5-6%. Pentru comparaţie, dacă Grecia ar încerca să caute finanţare pe piaţa liberă, n-ar găsi mai ieftin de 25%, în timp ce Irlanda şi Portugalia ar atrage finanţare cu dobânzi de peste 13%.
Speculaţii financiare
Italia nu a fost afectată doar de speculaţiile financiare legate de posibila destrămare a zonei euro, ci şi de o instabilitate politică internă. Încă de săptămâna trecută, investitorii au început să lichideze plasamentele în acţiuni şi obligaţiuni italiene, de teamă că premierul Silvio Berlusconi va încerca să îl înlăture pe ministrul de Finanţe, Giulio Tremonti, considerat un adept al prudenţei fiscale.
Europa a fost lovită marţi de un adevărat seism financiar. Investitorii şi-au redus plasamentele în euro şi acţiuni pentru a treia şedinţă consecutiv, din cauza temerilor tot mai mari că criza se extinde în Italia şi Spania. Au urmat prăbuşiri ale pieţelor din Italia, scăderi puternice ale acţiunilor de pe marile burse europene şi devalorizări ale monedelor naţionale în statele din afara