Conducerea UDMR are de gestionat astăzi, în cadrul Consiliului Permanent o problemă delicată. Laszlo Borbely, numărul doi al formaţiunii, este implicat într-un dosar de corupţie şi traffic de influenţă. Chiar dacă în ultimele zile liderii Uniunii au făcut zid în jurul colegului lor, ei se văd nevoiţi să ia în calcul efectele negative care s-ar putea răsfrânge asupra formaţiunii în acest an preelectoral, dar şi motivele care stau în spatele acestui atac la adresa unui important membru al Uniunii. Sursa: ANDREI SPIRACHE
Borbely este cunoscut ca unul din filopesediştii formaţiunii, unul din artizanii contraversatului acord cu PSD din 1993 de la Neptun şi, drept urmare, nu tocmai un fan al colaborării cu PDL şi cu preşedintele Traian Băsescu. De altfel, şeful statului a sugerat luna trecută că ministrul mediului ar putea fi pe lista miniştrilor ce pot fi reamaniaţi din cauza slabei performanţe în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene.
De la fesenistul post-revoluţionar, la numărul doi în UDMR
O simplă trecere în revistă a carierei politice a actualului vicepreşedinte politic al UDMR ne arată un obişnuit al guvernărilor de orice fel. Pornit la drum, imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ca vicepreşedinte al FSN din municipiul Tg. Mureş, înfiinţarea în primăvara lui 1990 a Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR) îl va propulsa în fruntea filialei judeţene Mureş.
Din 1990 este deputat în Parlamentul României, demnitate deţinută şi în prezent, ocupând de-a lungul timpului şi unele funcţii în conducerea acestui for legislativ.
A devenit vicepreşedinte executiv al UDMR pe probleme de guvernare (din 1998) şi preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Filiala Judeţeană Mureş a UDMR (din 2000), iar la ultimul Congres al Uniunii a devenit vicepreşedinte pe probleme politice, în fapt numărul doi în cadrul acestei formaţiuni.